HRVATSKA

Hrvatska (službeni naziv: Republika Hrvatska) je država zemljopisno smještena na prijelazu iz Srednje u Jugoistočnu Europu. Hrvatska graniči na sjeveru sa Slovenijom i Mađarskom, na istoku sa Srbijom, na jugu i zapadu s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. S Italijom ima morsku granicu. Tijekom hrvatske povijesti najznačajniji kulturološki utjecaji dolazili su iz srednjoeuropskog i sredozemnog kulturnog kruga.

Hrvatska ima prema popisu iz 2001. godine 4.437.460 stanovnika. Hrvati čine gotovo 90% stanovništva dok su najznačajnija manjina Srbi koji čine oko 4.5% stanovništva. Ostale manjine čine manje od 0.5% stanovništva. Kopnena površina iznosi 56.542 km², a površina teritorijalnog mora 31.067 km². Glavni grad je Zagreb koji je gospodarsko, kulturno i političko središte zemlje.

Prema političkom ustroju Hrvatska je parlamentarna demokracija. Hrvatska je članica Ujedinjenih naroda od 22. svibnja 1992. te kandidat za ulazak u EU. Pozivnicu za punopravno članstvo primila je 3. travnja 2008., a ulazak se očekuje početkom 2009. godine.

SLUŽBENI JEZIK: hrvatski, pisan latinicom

RELIGIJA većina stanovnika su katolici, slijede pravoslavci i muslimani te pripadnici protestantskih crkava

STRANI JEZICI: Njemački, talijanski i engleski jezik su najrašireniji strani jezici koje govore turistički djelatnici i lokalno stanovništvo na obali.

VREMENSKA ZONA: Hrvatska se nalazi u zoni GMT +1. Zona se mijenja na GMT +2 od zadnje subote u ožujku do subote prije zadnje nedjelje u listopadu.

 

 

Izbornik

Hrvatska
Aktivni odmor

Pogledajte

Klikni i pogledaj vremensku prognozu za slijedećih sedam dana


Omiš ima velik broj konoba, restorana i kafića ....
više


Kanjon rijeke Cetine pruža velik izbor aktivnosti. Rafting, free climbing .... više


Velik broj pješčanih i šljunačnih plaža na Omiškoj rivijeri pružit će Vam potpuni odmor i užitak .... više

Zanimljivo

Omiške Gusarske večeri postale su zanimljiv dio turističke ponude .... više

 


 

Free Dreamweaver templates courtesy of JustDreamweaver.com